e-mail: promocja@wisla.pl www.wisla.pl
UWAGA! Godziny otwarcia i cennik mogą ulegać zmianie. Aktualne informacje dostępne na stronie: www.wisla.pl.
Czekoladowa figura najwybitniejszego skoczka w historii Polski – Adama Małysza została wykonana w 2001 roku przez cukierników zrzeszonych w Stowarzyszeniu Cukierników RP w podziękowaniu dla wiślańskiego mistrza. Powstała z bloku białej czekolady o wadze 330 kilogramów.
Figura ma wysokość 2,5 metra i waży 180 kilogramów. Rzeźbieniem w czekoladzie zajmowało się ośmiu cukierników, a zajęło im to 264 godziny. Początkowo figura nie była w żaden sposób chroniona i wielu rozentuzjazmowanych kibiców próbowało sprawdzić, jak smakuje ich idol. Jeden z nich nawet odgryzł Adamowi ucho!
W 2007 roku czekoladowa postać przeszła gruntowną rekonstrukcję, której podjęła się firma Wedel. Małysz otrzymał nowe narty, wyrzeźbiono także dodatkową, czwartą Kryształową Kulę.
Obecnie figura znajduje się w specjalnej szklanej gablocie i stanowi jedną z największych atrakcji związanych z Orłem z Wisły.
Media społecznościowe:
COPYRIGHT © 2007-2025 – WIŚLAŃSKA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE · All rights reserved
Crafted with & by MARROB Studio Interactive